ZUIDLAREN – Een van de grootste islamitische begraafplaatsen van West-Europa komt mogelijk in Zuidlaren te liggen. Op een stuk grond aan de rand van het Drentse dorp moet straks plaats zijn voor 1400 eeuwigdurende graven. „Mooi toch dat die mensen hier straks een plekkie hebben?”
Stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen In Nederland (BIBIN) wil de particuliere begraafplaats Lits de Fenix overnemen. De nieuwe laatste rustplaats moet Ryjad al Jannah gaan heten. De rustplaats zal veel weghebben van een militaire begraafplaats, zegt voorzitter Hamed Amrino: „Een mooi grasveld met witte paaltjes met daarop de naam van de persoon die overleden is. Niet meer en niet minder. Het mag geen tekenen van rijkdom en weelde vertonen. Het moet er sober uitzien.”
Op het beoogde terrein komen maximaal 1400 graven op een oppervlakte van 5400 vierkante meter. BIBIN hoopt zo snel mogelijk graven te kunnen verkopen, zodat de grond daadwerkelijk kan worden aangekocht, want zover is het nog niet. De partijen zijn ruim twee jaar in gesprek, vertelt Floor van Randen. Hij is al jarenlang eigenaar van de grond van de begraafplaats, die naast zijn ouderlijk huis ligt. „Al in de jaren zestig moest het een begraafplaats worden volgens het gemeentelijk bestemmingsplan. Ik heb daarna meerdere voorstellen gedaan, maar die andere plannen haalden het niet. Toen mijn moeder overleed, heb ik er inderdaad maar een begraafplaats van gemaakt.”
Urn
De as van zijn moeder ligt in een urn die in een boom staat, terwijl zijn zus in een bovengrondse sarcofaag is bijgezet. Tot dusverre is er niemand bij gekomen. Bovendien heeft Van Randen veel moeten investeren in de schutting, toegangspoort, het schuurtje en een chalet op het terrein. „Ik woon in Amsterdam en vind het wel zo fijn om niet dezelfde dag terug te hoeven rijden.” Daarom staat hij open voor verkoop. „Ik hoef niet zo nodig, de islamitische stichting wel.” Hoewel de onderhandelingen volgens Van Randen nog niet het einde naderen, heeft BIBIN inmiddels toegang tot de begraafplaats.
Inwoners verblikken of verblozen niet bij het nieuws dat hun dorp, dat eveneens ruimte biedt aan een algemene en een Joodse begraafplaats, ook een islamitische laatste rustplaats krijgt. „Ik vind het allemaal goed”, zegt bloemist John Stensen. „De gemeenschap hier is heel open. Die ligt daar niet wakker van hoor.” Of hij er als bloemist rijker van wordt, durft Stensen niet te zeggen: „Geen idee of bloemen gebruikelijk zijn op islamitische begrafenissen.”
Moslims
Peter Volten (52) is al 33 jaar beheerder van de algemene begraafplaats De Walakker in Zuidlaren. Het kerkhof grenst aan de akkers met uitzicht op de Hondsrug. Volten vraagt zich af of een dergelijke begraafplaats in Zuidlaren wel ’gaat lopen’. „We hebben niet zoveel moslims in de gemeente”, weet hij. Op De Walakker liggen er in elk geval geen. „Ik zou eerst op cursus moeten om te leren hoe dat gaat. Natuurlijk sta ik er voor open. Het is toch mooi dat die mensen ook een plekkie hebben?”
Uitvaartorganisatie Monuta ziet de behoefte voor islamitisch begraven in Nederland toenemen. Kiest de oudere generatie ervoor begraven te worden in de streek waar ze zijn opgegroeid, hun kinderen hebben veel vaker hun leven in Nederland opgebouwd en willen dus hier begraven worden, signaleert Monuta. BIBIN-voorzitter Amrino vult aan: „De integratie is rond als moslims in Nederland begraven kunnen worden. Dat is het laatste deel van de volledige integratie dat nog miste.”
BRON: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2874115/laatste-rustplaats-voor-islamieten-in-zuidlaren